Dah lama tak buat donut last buat masa pregnant. Masa tu buat donut ikut resepi Malaysia sebab ade letak susu pekat manis dan minyak tapi kali ni buat ikut resepi mat saleh kat you tube (Joyofbaking.com). Alhamdulillah donut tu ranggup di lua lembut di dalam. Resepi ni tak guna banyak bahan pun dan seriously memang sedap. Kalau nak letak chocolate ganache ke caramel ke kt atas donut pun boleh. Meh nak share resepinya :
RESEPI DONUT
2 1/4 - 2 1/2 tepung gandum/tepung serbaguna
1 1/2 sudu besar yis (mauripan)
3 sudu besar butter/majerin (sy guna majerin planta je)
1/4 sudu kecil garam (secukup rasa)
3 sudu besar gula pasir
1/2 cawan susu segar/susu tepung yang suam
1 biji telur (kalo telur gred c guna 2 bji)
CARA-CARA
1. Masukkan tepung dan yis dalam 1 mangkuk besar dan sebatikan. Masuk garam dan gula dan kacau rata.
2. Masukkan 3 sudu majerin dan sebatikan guna hujung jari.
3. Buat lubang di tengah adunan tepung dan masukkan telur yang dh dipukul.
4. Masukkan susu suam.
5. Gaul adunan sampai sebati dan tak melekat pada mangkuk.
6. Uli adunan/doh pada permukaan rata selama lebih kurang 4 hingga 5 minit.
7. Letak semula doh dalam mangkuk tadi dan tutup dengan plastic wrap dan biarkan sampai doh naik double dari saiz asal. Selalunya ambil masa kurang dari 1 jam.
8. Bila doh dah mengembang boleh canai dan buat bentuk donut.
9. Lepas siap terap donut tutup semula donut dengan plastik wrap atau kain lembap dan biarkan donut naik double dari saiz asal sebelum menggoreng.
10. Lebih kurang 15min lepas wrap donut, start panaskan minyak dalam periuk atau kuali dengan api perlahan. Biar minyak betul-betul panas baru start menggoreng.
11. Agak-agak donut dah naik dengan jayanga bolehla start goreng. Lepas goreng tos minyak guna tisu dapur dan golekkan donut atas gula pasir.
Tadaaaa siap donut uolssss!!!Selamat mencuba!!
hehe petak pun kalo masuk mulut sedap laaaayan jugak..
ReplyDeletetula pasal kan hehe...
ReplyDelete