Monday, May 18, 2015

Kek Minyak Frozen

Hihi first time AS buat kek minyak. Bukannye susah pun kan nk buat tapi asyik bertangguh je. Akhirnya , siap jugakla KEK MINYAK FROZEN hahah. Nama frozen tu sebab guna kaler pink and biru tapi end up jadi pink hijau purple haha pastu sekarang ni anak ambe tengah gila tengok frozen kat laptop abahnye tu yang letak nama kek minyak frozen tu hihi.

Senang je nak buat kek minyak especially yang guna sukatan cawan. Semua sukatan 1 cawan , tepung gandum je 2 cawan.AS suka resepi kek yang guna cawan sebab tak ada penimbang kat rumah , malas nak beli haha. Tapi akan beli jugak satu hari nanti InsyaALLAH.

Ni lah rupa kek minyak kita hehe...kalau ade sesiapa yang nak resepi, kat bawah ni AS share resepi kek minyak frozen.



2 cawan tepung gandum
4 bji telur (resepi asal guna 5 biji telur)
3/4 cawan gula pasir halus
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 sudu kecil ovelette
1.5 sudu kecil bikabornat soda
1 sudu kecil esen vanila
1.5 sudu kecil perisa strawberi
Pewarna biru dan pink


Cara Membuat Kek Minyak Frozen
1. Pukul telur , gula dan ovelette sampai betul-betul kembang (tekstur yang berkrim).
2. Masukkan minyak , susu pekat, esen vanila dan perisa dan mix semula selama 2 3 minit
3. Masukkan tepung gandung dan bikarbonat soda kaup dan balikkan sampai adunan rata
4. Panaskan pengukus
5. Bahagikan adunan kepada 4 warna (warna asal, biru, pink dan campuran warna biru dan pink=purple)
6. Sediakan loyang. boleh sapu mentega atau tepung atau letak baking paper.
7. Tuangkan di tengah-tengah loyang adunan yang bewarna asal atau mana warna yang anda suka tapi mesti tuang dari tengah loyang. Setelah selesai tutup loyang dengan wrapper atau aluminium foil.
8. Masukkan dalam pengukus dan kukus sampai 1 jam 15 minit sampai betul-betul masak.
9. Sejukkan dan boleh dimakan hehe.


Kek minyak ni lembut sangat dan tak berapa manis ngam-ngam aje manisnya. Kalau nk guna 5 jenis warna pon boleh. Nak bakar pun boleh pada suhu 180 darjah selsius selama 40mint atau sehingga masak








No comments:

Post a Comment