Komennya selepas makan...''sedap..i ske kuah cm tu'' ..Alhamdulillah tak tau la die ikhlas ke tak kan ..ikhlas kot (pikir yang baik-baik je hihi)..tapi kari aritu xbpe pekat sebab xnak jemu makan kari tambah plk time puasa dan cuaca yang ala-ala summer skrg ni kan. Santan pun letak sikit je ala kadar gituww. Kalo banyak karang memang 'wajib' la telan lecithin/ omega kan. Esoknya terus tak masak..haha sebab lauk ade lagi kami berdua je pon masak banyak2 membazir plk.
Haa crita pasal kari...rempah kari yang mana yang korang suke? sy ikut mama and opah. Dieorg suke pakai rempah babas sebab rempahnya pedas dan ade umpphhh bak kata orang perak hehe. Mak mertua (org pntai timur) selalu guna rempah yang ade muka perempuan kat depan paket tu..nama ape entah cap nye. Tapi rempah tu tak pedas dan rasa die lain sket tak sama macam rempah babas. Dlu2 pakai adabi tapi smpai 1 masa rasa die kurang kick sebab tu opah n mama tukar pakai babas. Alagapas xpenah try tp opah cakap sedap babas lagi huhu. Orang pmpuan ni kalau masak mesti ikut cara mak and nenek die masak kan? mak guna kicap tamin kicap tamin la die guna mak guna rempah adabi rempah adabi yang die gune. hehe ke org lelaki pun cmtu??
Ini dia Kari Kepala Ikan Supermam.shop ade yang nk order??haha ..nampak x ade telur ikan skali nyummy.. |
Lauks of the day... |
btw, ade yang nak resepi ke?bisa aja..sni sy kongsikan
Kari kepala ikan Supermama.shop
5-6 sudu serbuk kari Babas
3-4 sudu santan (sy guna santan kotak)
Kepala ikan (selalunya ikan merah, ikan tenggiri, ikan nyok2 or ape2 ikan yg sesuai)
5 ulas bawang merah -dihiris
4 ulang bawang putih - dihiris
1 cawan air (ikut nk kuah byk mana tp jgn byk sgt )
Halba/herba campur (kalo g kedai tnya kt org jual tu, mix of halba jintan biji sawi)
Daun kari
setengah sudu kecil asam jawa (sy guna asam jawa extra kalo asam jawa fresh tu agk2 separuh ibu jari)
5 batang Bendi
2 bji terung
1 bji tomato
Caranya:
1. Tumis hirisan bawang dengan halba campur dan daun kari sampai kekuningan dan wangi.
2. Masukkan rempah yang dah dibancuh pekat dekat air. Tumis rempah sampai naik minyak
3. Masuk sedikit air dan asam jawa. Biarkan sehingga mendidih
4. Masukkan kepala ikan dan biarakn masa seketika. Kemudian masukkan terung.
5. Bila terung agk2 nak lembut masukkan bendi dan tomato serta santan. Perlahan api jangan sampai pecah minyak. Biar mendidih seketika
Simple je kan? ni resepi ibunda tercinta...cubalah..hehe
No comments:
Post a Comment